Projects

News

About

Contact

Back|返回

 

Program: Kindergarten Renovation
Location: Santa Cruz, Bolivia
Period: 2019

Framing the Future

We believe a meaningful architectural transformation can only work if the individual has an equal say in the creation of his own environment.

So, in this project we simply define a frame: to resurface the ground and to insert a light steel structure in-between the gap of existing building volumes, mediating the compound and enclosing a rectangle void space.

This thin interface touches and articulates its peripheral surroundings in a gentle way. Intend to left generic as it is, it opens to users for discovery. With more activities been incorporated, its hidden and unexpected qualities will gradually appear:

It can be a square, it can be a path;
It can be a structure, it can be a shelter;
It can be a door or a window;
It can be a game rack or a playground;
It frames neighborhood and community;
It frames the future.

 

 

功能:幼儿园改造
地点: 圣塔克鲁斯,玻利维亚
时间:2019

框建未来

它可以是一个广场,也可以是一条小径;
它可以是一个支撑结构,也可以是一片屋顶;
它是一扇门或是窗;
它是一个攀爬架或游戏场;
它搭建了一个社区,一个未来。

我们参与的这个竞赛由公益组织TECHO和ARCHsharing共同倡议,旨在通过在玻利维亚圣塔克鲁斯市(Santa Curz)的贫困社区中建立一所幼儿园,改善当地教育设施的条件,让负担不起学费的适龄儿童得到学前教育的机会。

场地地处La Arboleda de Fatima社区中一座废弃的小学用地之中,现存建筑包括若干一层单坡校舍和一个钢结构屋面风雨操场,几座建筑不仅零散,而且都十分破败,需要通过改造来焕发新的生命。 根据竞赛的要求,参赛者需要在一万美金的建造预算下,将废弃的校舍改造成一座幼儿园,同时要兼顾不同年龄段学生看管和周边社区服务的需求,总扩建面积不能超过100㎡。

由于现状和经费的限制,我们并没有采用过大的设计动作改变现状,而是仅仅在现有建筑之间,轻轻地置入了一个方形平面的框架。一方面,这个钢构架围合出了一个中心,不仅强化了原有中部球场的公共属性,也定义了儿童集体活动场所的边界;另一方面,这个框架通过一种很轻的方式触碰着周边建筑,把它们连为一个新的整体,营造出一个生动的、供儿童游戏的场所。

这个框架被有意识地保留为最基本的空白形态,等待着不同使用者的发掘,它既可以满足不同的使用方式,也可以根据实际需求增减活动设施,甚至可以灵活的改变外观。正因为这种开放性的存在,随着越来越多活动的介入,一些预料之外的潜质也将随之展现……

我们坚信,只有让每个人都能够平等地参与到创造自身环境的过程当中来,建筑空间才能获得真正的意义。

 

 

 
 

Copyright © 2015 Atelier ALL. All rights reserved.